zomba.hu
Zomba Község Önkormányzata
2024. május 22. szerda,
Júlia, Rita napja van.

Földrajzi adatok

Zomba községe a Dunántúlon, Tolna megye szívében található.A Dunántúli-dombságon belül a Völgység északi felén lévő 5.729 ha-on fekvő település. Belterületünk nagysága 250 ha, melyen 750 ingatlanon 2134 lakos él. A területen a Dunántúli-dombságra jellemző jegyek mind megtalálhatók. Büszkélkedhetünk dombokkal, völgyekkel, vízfolyásokkal és álló vizű tavakkal.

Gazdasági adatok

A település fő profilja az agrárgazdálkodás. Fő ágazat a növénytermesztés, emellett még az egyre inkább visszafejlődő állattenyésztés is fellelhető a településen.

A növénytermesztés területén főbb kultúrának a kukorica és a kalászosok számítanak. Vetésforgó következtében pedig még a napraforgó és a repce is.

A mezőgazdasági termelés egy része családi gazdaságok, mezőgazdasági vállalkozások keretein belül folyik illetve őstermelőként is találhatók termelők. A működő Mezőgazdasági és Szolgáltató Szövetkezet bérleményeket művel. Mindezek mellett Beszerző és Értékesítő Szövetkezet is segíti a gazdálkodást.

A növénytermesztés és állattenyésztés mellett több mint 200 ha-on szőlőtermesztés is folyik, a hozzá tartozó borászkodással karöltve. A település a Szekszárdi borvidékhez tartozik, a borvidék északi kapujának tekinthető.

A fő ágazat mellett néhány ipari jellegű vállalkozás is található a településen. A helyi élelmiszer és iparcikk kereskedelmi ellátást zömmel helyi vállalkozók végzik.

A munkavégzés miatti ingázás leginkább a szomszédos városokba / Szekszárd, Bonyhád / irányul. A regisztrált munkanélküliek száma 5 %-nál alacsonyabb szinten mozog.

A település főbb mutatói:

Mezőgazdasági szövetkezetek száma: 2

Mezőgazdasági vállalkozók száma: 25

Őstermelők száma: 65

Ipari vállalkozók száma: 1

Kereskedelmi vállalkozók száma: 55

Egyéb vállalkozók: 22

Ingázók: 960

Helyi intézményekben dolgozók: 224

www.zomba.hu | Copyright © 2024 Minden jog fenntartva | Kezdőlap | Kapcsolat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Felhasználási feltételek | Webinfo | Látogatók: 1709553